Bestralen zonder masker bij een hersentumor
Bij het bestralen van patiënten met hersentumoren wordt momenteel vaak een masker gebruikt. Dit masker zorgt ervoor dat de patiënt tijdens de bestraling niet beweegt. Beweging kan namelijk leiden tot een onnauwkeurige bestraling, waarbij een deel van de tumor mogelijk niet goed wordt behandeld. Het masker is stevig bevestigd aan de bestralingstafel en zit strak om het gezicht. Veel patiënten ervaren dit als onplezierig en sommigen zijn zelfs bang voor het masker, waardoor ze de bestraling niet willen ondergaan.
In dit onderzoeksproject, gefinancierd door Stichting Verbeeten Challenge, is onderzocht of het mogelijk is om een meer patiëntvriendelijke manier te vinden om patiënten met hersentumoren te bestralen. Hierbij is gekeken naar de haalbaarheid van het gebruik van een camerasysteem (het oppervlaktescanningsysteem) om de patiënt nauwkeurig te positioneren en de houding te controleren, zonder gebruik te maken van het masker. Dit systeem blijkt te werken. Het onderzoek is afgerond bij dertig patiënten. Bij Instituut Verbeeten kunnen patiënten die een volledige hersenbestraling krijgen nu kiezen voor bestraling met of zonder masker, waarmee het instituut uniek is in Nederland en de rest van de wereld.
Voor de toekomst wil Instituut Verbeeten onderzoeken of deze behandelmethode ook kan worden toegepast bij patiënten die een deel van de hersenen of het hoofd-halsgebied moeten laten bestralen. Op deze manier wordt gestreefd naar een meer comfortabele en patiëntvriendelijke benadering van bestraling voor mensen met hersentumoren.